Mi a szakmai regisztráció feltétele és menete?

Az ONLINE ÁRUHÁZ-ban lehetséges szakmai regisztráció a következő végzettséggel rendelkezők számára lehetséges: Panarom Aromaterapeuta Intézet hallgatói és okleveles aromaterapeutái, dúlák, természetgyógyászok, gyógymasszőrök, fitoterapeuták, kozmetikusok, kozmetikus hallgatók és a PANAROM együttműködő partnerei (SPA-k, szállodák).

A szakmai regisztráció az (i) igazoló dokumentum feltöltéséhez (pl. jelentkezési lap, iskolalátogatási igazolás, oklevél, diploma, megállapodás, stb.), valamint (ii) a PANAROM általi írásbeli (e-mailen történő) visszaigazoláshoz kötött.

A szakmai regisztrációval rendelkező felhasználók nagykereskedelmi áron vásárolhatnak az ONLINE ÁRUHÁZ-ban, valamint jelentkezhetnek a Panarom Aromaterapeuta Intézet szakmai képzéseire. A szakmai regisztrálók egyedi kedvezményei beállításra kerülnek az ONLINE ÁRUHÁZ-ban.


Mi az illóolaj?

A ma ismert 800 000 növényfajból csak kis százalék képes illóolajat produkálni, ezeket nevezzük aromás növényeknek. Az, hogy egyes növények miért termelnek illóolajat, míg más növények nem, csak találgatja a tudomány. Az azonban bizonyos, hogy az aromás növények illatanyagaik segítségével tartják maguktól távol azokat az állatokat, melyek táplálékuk fogyasztanák őket, míg a beporzáshoz vagy magjaik elszórásához is az illatanyagaikat hívják segítségül.

A növény a világ négy elemének – a nap, a föld, a víz és a levegő – energiáját a fotoszintézis és enzimek segítségével a speciális kiválasztó sejtjeiben illékony olajjá szintetizálja. Az azonos családba tartozó növények általában azonos részeikben termelik az illóolajokat.

Így a mirtuszfélék a leveleikben, míg a citrusfélék a leveleiken túl a virágukban és a gyümölcseik héjában is termelnek illóolajat.

Egyes növények, eltérő kémiai összetételű illóolajat termelnek más-más részeikben, így pl. ugyanannak a növénynek a leveléből más illóolaj nyerhető ki, mint pl. a virágából. Ilyen esetekben az illóolaj címkéjén nem csak a felhasznált növény latin neve szerepel, de az is, hogy mely növényrészből nyerték ki azt.

Az illóolaj magában hordozza a növény zsíroldékony hatóanyagait, mely számtalan biokémiai molekulából áll. Ezek a biokémiailag aktív anyagok sokféle hatással rendelkeznek. Majd mindegyik illóolaj kiváló fertőtlenítő, de sokuk baktérium-, gomba-, esetenként vírusölő, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, hámosító, vérnyomás csökkentő vagy éppen emelő stb. hatással is rendelkezik.

Az illóolaj a növény kvintesszenciája, a teljes lényege és a magában hordozott információval éppúgy hat a fizikai testre, mint a lélekre és a szellemre.  Az illóolaj lényege abban rejlik, hogy különleges hatásmechanizmusánál fogva pillanatok alatt bekerül a szervezet véráramkörébe és csak ott fejti ki hatását, ahol az szükséges. Ezen felül vagy ezzel együtt pedig az egész emberi energiarendszerre tisztítólag, erősítőleg és harmonizálóan hat.

Mivel az illóolaj élő anyag, ezért az aromaterápia az emberi szervezet számára kiváló alternatívát jelent, mind az egészségmegőrzésben, mind pedig a már kialakult betegségek gyógyításában.


Az illóolajok kinyerése

A begyűjtött növényi részekből különböző  eljárásokkal nyerik ki az illékony olajat. Az, hogy mely kivonási eljárást  alkalmazzák, az adott növény fajtájától és érzékenységétől illetve a felhasználás céljától is függ. Ezzel együtt az aromaterápiában alkalmazott illóolajok majd 90%-át vízgőzdesztillációval állítják elő.

Vízgőzdesztilláció

A leggyakrabban alkalmazott kinyerési módszer. Egy illóolaj biokémiai hatékonysága nagy részben függ a desztillációs folyamattól.

Ez a látszólag egyszerű eljárás alacsony nyomáson megy végbe. A gőzt egy külön tartály termeli, amelyet egy vegyszermentesen termesztett vagy vadon begyűjtött növényt tartalmazó üstbe vezetnek át. A gőz elválasztja az aromamolekulákat a növénytől és összekapcsolódik velük. A gőzzel keveredett illóolaj egy hideg vízzel folyamatosan hűtött tartályban folytatja útját, ahol a hideg hatására cseppfolyóssá válik, végezetül az ún. florentini edénybe érkezik. Itt a víz és az illóolaj elegyíthetetlenségükből kifolyólag külön válnak. Az illóolajat áramoltatással leválasztják a vízről és külön tartályba helyezik. A vízgőzdesztilláció során alkalmazott vízből pedig a folyamat végére aromavíz lesz.

A desztillálás nagy szakértelmet igényel, mivel a növények különböző eljárást igényelnek a lepárlás során.

Az illóolaj minőségét a desztilláció során felhasznált víz minősége, a desztilláció időtartama, az alkalmazott nyomás és a lepárló készülék anyaga is befolyásolja.  A desztilláció során egyaránt figyelembe kell venni a rendkívül gyorsan illanó és a nehezebben kivonható molekulákat, melyek csak több órányi várakozás után választhatóak el a növénytől. A gondossággal és szakértelemmel kivont illóolaj az elsőtől az utolsó cseppjéig kincs és éltető erővel rendelkezik.

Sajtolás

A préseléses eljárás a legegyszerűbb kinyerési mód, kizárólag a citrusféléknél alkalmazzák, mint pl. a bergamott, édesnarancs, mandarin, grapefruit stb.  Ezek a gyümölcsök közvetlenül a héj alatt tárolják az olajat, amit préselés útján nyernek ki.  A gyümölcsről eltávolítják a héját, majd kipréselik az olajat, melyet az aromaterápiás szaknyelv hivatalosan esszenciának nevez, de a köznyelvben az illóolaj megnevezés használatos a sajtolás útján nyert végtermékre is.

Egyéb kinyerési eljárások

A sérülékeny növények (mint pl. a jázmin és a tubarózsa) illóolajának kinyeréséhez enflurage-t vagy oldószeres kivonást alkalmaznak. A két módszer közötti különbség, hogy míg az enfleurage esetében növényi olajat alkalmaznak az illóolaj kinyeréséhez, addig az oldószeres eljárásnál kémiai oldószert (pl. hexánt) használnak. Az oldószeres kivonás esetében a végtermék minimális mennyiségben, de oldószer maradványokat tartalmazhat, ezért belsőleg tilos alkalmazni, elsősorban krémek, parfümök illetve szubtilis aromaterápiás keverékek alapanyaga lehet.

Mindenképpen említést érdemel, bár nem túl gyakori  kivonási mód, a szuperkritikus széndioxid extrakció. Ebben az esetben nagy nyomású széndioxiddal választják el az illóolajat a növénytől. Az extrakció után a széndioxid még nyomokban sem marad a végtermékben. Ez egy rendkívül korszerű és környezetbarát technika, széleskörő elterjedésének egyetlen gátló oka, hogy igen költséges eljárás.


Az illóolajok oldhatósága

Az illóolajok jól keverhetők növényi olajokkal, agyagporokkal, alkohollal, zselével, krémmel, fürdőolajjal, samponnal, mézzel, tejszínnel, cukorral és sóval. Az illóolajok vízzel nem keverednek!

Növényi olaj

A növényi olajok gyakran részei az aromaterápiás kezeléseknek, összetevőik és ily módon hatásuk tekintetében is sokfélék,épp ezért nem pusztán emulgáló anyagok, hanem  – akár csak az illóolajok -, fontos alkotóelemei egy-egy illóolajos terápiának. Hogy milyen növényi olajat választunk az illóolajok hordozójaként, mindig a kezelendő problémától függ, de kizárólag hidegen sajtolt olaj jöhet számításba.

Egy növényi olajból és illóolajból álló keverék összetevőinek arányát több tényező határozza meg: a felhasználó életkora, egészségi állapota, a kezelni kívánt probléma, a kezelési idő hossza.

Agyagpor

Az agyagporokba illóolajokat több okból is tehetünk, így pl. szépítő agyagpakolás, méregtelenítés, fájdalomcsillapítás, regenerálás céljából. A felhasználható illóolaj mennyisége mindig az adott kezelés függvénye.

Alkohol

A parfümkészítés alapja lehet, a benne oldott illóolajok aránya a választott illóolajoktól függ. Fontos a felhasznált illóolajok terápiás ismerete is, hiszen a bőrön át felszívódva hatást gyakorolnak a teljes emberi szervezetre.

Zselé

Az illóolajokkal keverve a szépségápolásban éppúgy alkalmazható, mint különböző gyógyító kenőcsök előállítására.

Krém

Szépségápolás céljából kevert illóolajos krémben 1 százaléknyi illóolaj tartalom ajánlott, míg bőrproblémák kezelésénél ez az arány akár 30 %, esetenként még ennél is magasabb lehet. Fontos szempont az arányok megválasztására a felhasznált krém hidrofil vagy lipofil jellege is, mivel a magasabb zsírtartalmú krémekhez nagyobb százalékban keverhető illóolaj.

Sampon

Egy hajmosáshoz kb. 5 csepp illóolaj ajánlott a kívánt hatás elérése érdekében.

Méz és cukor

Ha teádat szeretnéd illóolajjal ízesíteni, egyetlen csepp illóolajat egy kiskanál mézben keverj el, vagy cseppentsd egy kockacukorra és ezt követően add a teához. Jó választás lehet a mandarin, a bergamott, vagy akár a borsmenta illóolaj.

½ kg tengeri sóhoz 50 csepp illóolajat adj,  tedd egy jól zárható üvegbe és naponta rázd össze. Egy hétig hagyd állni, majd használd, mint fürdősót.  Illóolajjal dúsított két evőkanálnyi fürdősó egy kád vízhez téve csodás élményt nyújt!

Amivel az illóolaj nem keveredik - víz

Soha ne csepegtess illóolajat emulgáló anyag nélkül a fürdővízbe! Mivel az illóolaj hidrofób vegyület, a víz felszínén marad, és ilyen formában még a legbiztonságosabb illóolajok is bőrirritációt okozhatnak. Ha történetesen citrusfélét cseppentesz emulgáló anyag nélkül egy 40 fokos fürdővízhez, fájdalmasan csípő érzést tapasztalhatsz a bőrödön. Tehát, a választott illóolajat keverd el egy evőkanál tejszínben vagy mézben, majd ezt követően add a fürdővízhez.

Adagolás: egy kádnyi vízhez (kb.100 liter) 10-15 csepp illóolaj használata ajánlott.


Az illóolajok hatékonysága

Az illóolajokat rendkívüli hatékonyság és erő jellemzi. Ezért pontosan be kell tartanod a receptekben megadott arányokat, mivel egyes illóolajok nagy mennyiségben illetve hosszan tartó alkalmazással mérgezőek lehetnek. A könyvben szereplő receptek leírtak szerinti alkalmazása biztonságos kezelési módot jelent. Tehát, ne térj el a javasolt receptúrától!


Az illóolajok és a fényérzékenység

Több illóolaj is fényérzékenyítő hatású, ilyen a fogpiszkálófű, az angyalgyökér, a római kömény, és a citrusok héjából préselt illóolajok, mint pl. a citrom, narancs, bergamott, mandarin. Ezek bőrön való alkalmazása után szigorúan kerülendő a napozás, szoláriumozás legalább 12 órán át.


Az illóolajok és a bőrirritáció

Magas fenol és aldehid tartalmú illóolajok sok esetben irritálóan hatnak a bőrre, ezért hidegen sajtolt növényi olajokban oldva javasoljuk alkalmazásukat, ahol az oldott illóolaj tartalom maximum 20 %.


Az illóolajok és az allergia

Azoknak, akik bármilyen allergiára hajlamosak (étel, por, pollen stb.), ajánlott allergia tesztet végezni mielőtt illóolajat használnának: A választott illóolajból 1-2 cseppet keverj el ugyanannyi növényi olajban, majd tedd a keveréket a könyökhajlat belső felére és várj 10 percet! Ha bármilyen elváltozást észlelsz, akkor nem ajánlott az adott illóolaj használata.


Amit sose tegyél illóolajjal

Soha ne tégy illóolajat fülbe, hígítatlanul orrba és a nemi szervek területére. A szembe semmilyen formában nem kerülhet illóolaj, ha mégis megtörténik, akkor növényi olajjal átitatott vattakoronggal próbáld meg kitörölni a szemet.


Az illóolaj és a gyerekek

Az illatos üvegcsék mindig érdekesek a gyerekek számára, de ne feledd, az illóolajok rendkívül erős koncentrátumok, ahogy a gyógyszerek, úgy az illóolajok sem gyerek kezébe valók, ezért gondoskodj arról, hogy gyermek számára elérhetetlen, jól zárható helyen legyenek.

A gyermekek esetében is lehet illóolajokat alkalmazni egészségmegőrzés céljából, azonban az adagolás eltérhet a felnőttekétől. Gyermekek számára készítette keverékek elkészítése előtt mindenképpen egyeztess hozzáértő aromaterapeutával!


Az illóolajok hamisítása

Bármilyen célra vásárolj is illóolajat, körültekintően járj el. Csak azok az illóolajok képesek a kívánt eredmény elérésére, melyek a kémiailag aktív vegyületeket a megfelelő százalékban tartalmazzák. Van, aki azt gondolja, hogy teljesen mindegy milyen illóolajat használ, hiszen „csak” párologtatóba szeretné alkalmazni illatosítás céljából. De valóban mindegy lenne, hogy mit lélegzünk be? Egyáltalán nem. Hiszen a légzéssel minden, ami a levegőben van, a tüdőbe kerül, onnan pedig a tüdőt gazdagon átszövő érhálózaton keresztül az egész testet érinti. Ha kémiai vegyületeket párologtatunk,  a toxikus anyagok a légzés útján bekerülnek a szervezetünkbe, és káros, sejtmérgező hatásukkal számolnunk kell. Ugyanakkor a valódi, hamisítatlan illóolajok párologtatásával magunkhoz vehetjük az illóolajok gyógyító erejét, és nem csak illatossá tehetjük napjainkat, de testi és lelki harmóniára lelhetünk általuk.

A terápiás célra alkalmas illóolajok általában drágák. Miért? Rengeteg munka, idő és szakértelem áll egy-egy üvegnyi minőségi esszencia mögött. A gondos termesztés, a desztilláció precizitása, a növények betakarításába fektetett energia és idő szintén árképző tényező. Az apró, sérülékeny virágok, illetve szabadon termő növények esetében nem mindig lehet géppel végezni a begyűjtést, ilyenkor a kézzel végzett betakarítás is növeli a költségeket.Az illóolaj tartalom is növényenként eltérő: 1 kg damaszkuszi rózsa illóolaj előállításához hihetetlen mennyiséget, kb.5 tonna rózsaszirmot dolgoznak fel, míg 1 kg levendula illóolajhoz kb. 150 kg levendulavirágra van szükség.

Az előállítást követően még mielőtt az illóolajok a terapeuták polcaira kerülnének, szigorú minőségellenőrzésen is át kell esniük. Gázkromatográfiás vizsgálattal elemzik, hogy az adott illóolaj hány százalékban rendelkezik egy-egy biokémiailag aktív vegyülettel. Ahhoz, hogy egy illóolaj terápiás célra alkalmas legyen, meg kell felelnie azon előírásoknak, melyek szabályozzák, hogy adott biokémia vegyületek hány százalékban kell, hogy megjelenjenek a vizsgált illóolajban, illetve egyes vegyületek nem haladhatnak meg egy maximalizált százalékos arányt. Itt leginkább olyan vegyületekről van szó, melyek bizonyos százalék fölött akár mérgezést is okozhatnak.

Tehát: csak az ellenőrzött, bevizsgált, kiváló minőségű illóolajok esetében lehetünk biztosak azok terápiás hatásában, mivel garantáltan tartalmazzák azon hatóanyagokat, melyek a sikeres terápiához nélkülözhetetlenek.

Sajnálatos módon a kereskedelemben sok hamisított, vegyileg előállított, vagy vegyi anyaggal higított, sok esetben harmadlepárlású illóolajjal lehet találkozni. Ezeknél az olajoknál a várt eredmény nem csak hogy elmarad, de esetükben számítani lehet allergiás esetleg mérgezési tünetekkel is.

Figyelem, az illóolajokat az alábbi módon hamisíthatják:

 • Vegyi előállítás – 12 kémiai összetevő már elegendő ahhoz, hogy egy illatos vegyületet kapjunk, ez a szintetikus anyag azonban káros az emberi szervezetre.
 • Az eredeti illóolajhoz 10-15%-ban vegyi anyagot kevernek, melynek sem színe, sem szaga nincsen, így észrevehetetlen, csak pár év múlva mutatja meg magát átható vegyi szagával – mérgező, allergizáló hatású.
 • Olcsó illóolajjal helyettesítik a drágább olajat (pl: a drága citromfüvet indiai citromcirokkal, a rózsát a gerániummal vagy a pálmarózsával) – ebben az esetben komoly anyagi és erkölcsi kár a következmény
 • Harmadlepárlású desztillátumot jó minőségű illóolajként forgalmaznak – épp csak a fontos alkotóelemek hiányoznak belőle, ez pont olyan, mintha három gyerekednek egy filterből főznél teát. Az elsőnek is kiáztatnád, majd a másodiknak is, aztán a harmadik gyerekednek is ugyanabból a filterből készítenéd el a teáját. A harmadik csészénél már  ízében és hatásában is gyengébb minőség a végeredmény. Ugyanez történik az illóolajoknál is. Terápiás hatása csak a primer desztillátumnak van.

Bármilyen célból is fordulsz az aromaterápia felé, fontos, hogy a megvásárolt illóolaj olyan gyártótól származzon, aki nagy hangsúlyt helyez az illóolajok minőségére és minőségi ellenőrzésére.

A terápiás célra alkalmas illóolajok üvegén minden esetben fel van tüntetve a magyar megnevezés mellett a latin név, a származási ország, a bevizsgálási szám és az eltarthatóság, bizonyos illóolajoknál a kémiai típus.


Az illóolajok tárolása

Az illóolajok – ahogy nevük is mutatja – illékonyak, ezért minden használat után azonnal és gondosan csavard vissza a tetejét az üvegcsének. Soha ne érintsd a cseppentőt!

Az illóolajokat sötét üvegben hozzák forgalomba, mivel az ultraviola sugárzás hatására megváltozik az illóolaj biokémiai struktúrája. Illóolajos üvegcséidet tartsd távol a hőtől és napfénytől, óvd a hőingadozástól.

Figyelem:

Az illóolajos üvegcséidet, ha egy mód van rá,  külön szekrényben tárold, ne keverd más üvegekkel, különösen ne hasonló kinézetű üvegekkel. Például a gyerek D-vitaminjával, vagy szemcseppjével, nehogy egy  véletlen mozdulattal összekeverd őket, és mire ráeszmélnél, már megtörténik a baj.


Az illóolajok latin megnevezése

A növények pontos meghatározása, latin megnevezésének használata rendkívül fontos az aromaterápiában. Kiváló példa erre az izsóp: a Hyssopus officinalis és a Hyssopus officinalis ssp decumbens megnevezés két teljesen különböző illóolajat jelöl, bár mindkettő az izsóp egy-egy variánsa.  Előbbi kontraindikált a magas keton tartalom miatt gyermekek és várandósok számára, míg az utóbbi biztonságosan alkalmazható már csecsemőkortól is.


Az illóolajok alkalmazása

Bőrön át

Az illóolaj szerkezetéből adódóan könnyedén átjut a hámrétegen, a dermisz gazdag érhálózatán keresztül felszívódik a bőr mélyebb rétegeibe,  majd a vér- és nyirokerek útján a teljes keringési rendszerbe kerül. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a bőrön át használt illóolaj kb. 20-60 perc múlva megjelenik a kilélegzett levegőben. Bedörzsölést követően az eukaliptusz 20 perc, a kakukkfű 20-40 perc, a bergamott és a citrom 40-60 perc múlva jelenik meg a leheletben.

Belélegezve

A légzéssel az illóolajnak két útja van. Egyrészről az oxigénnel összekapcsolódva bekerül a tüdőbe és innen továbbjut a véráramba, ezáltal a teljes szervezetet érinti. Másrészről a szaglás bonyolult folyamatában az illóolajmolekulák a neocortex megkerülésével közvetlenül a limbikus rendszerbe, az érzelmek birodalmába jutnak, ahol akaratlan reakciókat indítanak be.  Ily módon modifikálják az addikciós viselkedéseket, mint az alkoholizmus, dohányzás, bulémia vagy egyéb viselkedési zavarokat.

Azt, hogy egy illatot kellemesnek vagy kellemetlennek ítélünk meg, az illattal kapcsolatos emlékeink, érzelmi előtörténetünk is meghatározza.

A szaglás a legbelsőbb lényünket érinti, mely szorosan kapcsolódik az érzelmeinkhez, emlékeinkhez, döntéseinkhez.  Öt érzékszervünk közül egyedül a szaglás az, amelyet nem tudunk irányítani. Ki tudjuk zárni a látásunkat, a hallásunkat, vagy bármely más érzékszervünket, de a szaglásunkat bármennyire szeretnénk, képtelenek vagyunk, hiszen minden lélegzetvétellel a körülöttünk lévő illatokat is magunkhoz vesszük.  Hatásuk  elől el nem bújhatunk.

Szájon át

Az illóolajok belsőleg történő alkalmazása kifejezetten a francia aromaterápia része (az angol irányzat ezt teljes mértékben elutasítja). Az illóolaj szájon át alkalmazva az emésztőrendszerbe, majd a teljes véráramkörbe kerül. A belsőleg történő alkalmazás különösen megköveteli a maximális szakértelmet, hiszen a nem megfelelően választott illóolaj, helytelen adagolással egészséget károsító, toxikus hatású lehet.

Szintén a belsőleges alkalmazáshoz tartozik, amikor a nyelv alá cseppentjük az illóolajat. Mivel a nyelv alatti zóna hajszálerekkel gazdagon átszőtt terület, ezért kimondottan hatékony eljárás a gyors felszívódásra, valamint az illóolaj energiája is kiválóan felvehető ilyen formában.

Végbélen át

Ezt a módszert szintén a francia irányzat alkalmazza. A felszívódás rendkívül gyorsan történik meg a végbélben lévő hajszálerek segítségével. Gyerekek esetében a legnépszerűbb alkalmazási mód, hiszen  az emésztőrendszer kikerülésével a gyermekek érzékeny bélrendszerének esetleges irritációja kivédhető.


Ki az okleveles aromaterapeuta?

Olyan szakember, aki másfél éves elméleti és gyakorlati képzést követően sikeres írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgát tett. A vizsgán az felel meg, akinek a teljesítménye minimum 80%-os.

Az okleveles aromaterapeuta több száz aromaterápiás receptúrát ismer, tudásának birtokábanspeciális aromaterápiás kezelésekre tud javaslatot tenni. Olyan egyedi keverék összeállítására képes, amely harmóniában van az egyén fizikai állapotával, élethelyzetével és lelki habitusával.


Milyen előnyei vannak az aromaterápiának

A természet nyújtotta leghatásosabb gyógyító erő az aromás növényekből nyert illóolajokbanrejlik, amelyek hatnak testre és lélekre egyaránt — s ez tudományos eszközökkel is kimutatható. Azillóolajok energetikai rezgése mérhető, gyógyító hatásuk bizonyított. Az illóolajok a tudattalanba hatolnak, pozitívan befolyásolják viselkedésünket, érzelmeinket, így állítva helyre lelki egyensúlyunkat.

Az aromaterápia az élet számos helyzetében nyújthat segítséget, enyhülést és gyógyulást. Önálló és kiegészítő gyógymódként egyaránt eredményes. Teljes mértékben összeegyeztethető mind az alternatív gyógymódokkal, mind a hagyományos orvoslással. Segítséget tud nyújtani szív- és érrendszeri, idegrendszeri, légzőrendszeri, emésztőrendszeri, nőgyógyászati, mozgásszervi és lelki eredetű panaszok esetén. Az aromaterápia kiváló egészségmegőrző terápia, és nem elhanyagolható az immunrendszerre gyakorolt erősítő hatása sem.


Kinek érdemes aromaterapeutához fordulni?

Minden korosztály számára ajánlott az aromaterápia. Kisgyermekeknél éppúgy eredményes, mint felnőttek vagy idős emberek esetében.


Milyen problémák megoldásában tud segíteni egy aromaterapeuta?

A teljesség igénye nélkül néhány példa:

 • idegrendszeri panaszok
 • emésztőrendszeri panaszok
 • szív- és érrendszeri panaszok
 • légzőrendszeri panaszok, pl. akut és krónikus bronchitis, arcüreg- és homloküreg-gyulladás
 • bőrproblémák, pl. bőrgomba, körömgomba, ekcéma
 • ízületi fájdalmak, izomfájdalom
 • várandósságra való felkészülés
 • várandósság alatt
 • szülésre való felkészüléskor
 • gyermekágyban felmerülő problémák
 • immunrendszeri problémák
 • gyakori betegség
 • influenza esetén
 • alvászavar
 • szorongás
 • haldoklók támogatása


Milyen megoldások várhatók egy aromaterapeutától?

Lehet, hogy készít egy illóolaj-keveréket az adott problémára (pl. ízületi gyulladás, immunerősítés, szapora szívverés, depresszió, tanulási nehézség, memóriagyengeség stb.). Lehet, hogy speciális kezelést ajánl. A kezelés általában masszázzsal egybekötött illóolajos terápia.


Mi a konzultáció és miért fontos?

Az első konzultáció alkalmával az aromaterapeuta felméri a páciens személyes jellemzőit, egészségi állapotát, életmódját, ez alapján tesz javaslatot az egyéni kezelésre. A konzultáció ideje 30 perc. Ezután a szakember összeállít egy rövid, ám sok esetben hosszú távú kezelési programot, ez lesz a kezelés alapja a következő alkalmakra.


Milyen kezeléseket lehet igénybevenni az aromaterapeutánál?

Relaxáló testmasszírozás (60 perc)

Idegrendszert nyugtató, harmonizáló testmasszázs, amely során az aromaterapeuta figyelembe veszi az egyén személyes igényeit, ez alapján állítja össze a masszázshoz használt illóolaj-keveréket.

Relaxáló arc- és testmasszírozás (90 perc)

Idegrendszert nyugtató, harmonizáló testmasszázs, mely során az aromaterapeuta figyelembe veszi az egyén személyes igényeit, ez alapján állítja össze a masszázshoz használt illóolaj-keveréket.

Relaxáló és fiatalító arc- és fejmasszírozás (30 perc)

Regeneráló, fiatalító arcolaj-keverékkel végzett, speciális pontok érintésével történő nyugtató és harmonizáló arc- és fejmasszázs.

Méregtelenítő testmasszírozás (60 perc)

Nyirokkeringést serkentő és méregtelenítő hatású illóolaj-keverékkel történő testmasszázs. Kiváló kiegészítője lehet diétáknak, méregtelenítő, fiatalító kúráknak vagy az általános egészségmegőrző programnak.

Energizáló testmasszírozás (60 perc)

Energetizáló hatású illóolajok alkalmazásával történő, vitalizáló és energiát adó testmasszázs.

Izomlazító hátmasszírozás (30 perc)

Fájdalmas, zsibbadó hát, nyak, váll ellazítását szolgáló hátmasszázs.


Speciális Panarom aromaterápiás kezelések

Az alábbi kezeléseket professzionális, okleveles aromaterapeuták végzik, nevük és elérhetőségük az Kapcsolat menüpont alatt található meg.

ImmunEnne kezelés — speciális immunrendszer-erősítő, energetizáló és méregtelenítő program (60 perc)

Milyen esetekben javasolt?

 • immunerősítés
 • szorongás, depresszió
 • gerincferdülés
 • hátfájás
 • nehéz élethelyzet
 • kimerültség
 • apátia
 • álmatlanság, illetve
 • méregtelenítés kiegészítőjeként

Ennél a kezelésnél az aromaterapeuta speciális illóolajokat speciális módon alkalmaz. Fókuszba kerül a gerinc és a hát. A kezelés hatására a szervezet energiával töltődik, az immunrendszer megerősödik, és felgyorsul a méreganyag-kiválasztás.

Várandósságra való felkészülés aromaterápiával

A gyermek fogantatása a vággyal veszi kezdetét. A várandósságra fel kell készülni. Ebben nagyon sokat tudnak segíteni az aromaterapeuták. A várandósságra való felkészülésben benne kell lennie a test és lélek megtisztulásának. Letenni mindazt a terhet, ami a múltból nyomasztóan hat ránk, és megtisztulva, erőnk teljével fogadni a megfoganni és megszületni vágyó lelket.

Várandósság alatti támogatás, szülésre való felkészülés

Az aromaterapeuta a várandós nő segítségére tud lenni a várandósság alatt felmerülő problémák megoldásában — pl. hányinger, álmatlanság, feszültség, izomfájdalom, aranyér, visszérpanaszok, félelmek oldása és más egyéb nehézségek esetén.

Várandósság alatti masszázs

A várandósság alatti masszázs kiváló hatású a mama és a baba kapcsolatára. A masszázs és az illóolajok hatására felszabadulnak a szervezetben az örömhormonok, ezáltal segítve a nyugalmat, az örömöt és a harmóniát a baba és a mama között. Ma már bizonyított tény, hogy a magzat fejlődésére pozitívan hat a várandósság alatti finom érintés és az aromás masszázs.

Szülésre való felkészülés, szülés alatti támogatás illóolajokkal

Egyes aromaterapeuták a szülésre való felkészítésben is tudnak segíteni, sőt néhányuk szülés alatti kísérésben is részt vesz (l. a honlapunkon szüléstámogató aromaterapeuták). Az illóolajok segítségével az aromaterapeuta hatékonyan tud részt venni a szülésre való felkészülésben, a szülés alatti támogatásban, illetve a gyermekágyi időszakban is. Az illóolajok és az érintés együttesen kiválóan alkalmazható fájdalomcsillapításra és a szülés folyamatának támogatására. Az illóolajok segítségével az aromaterapeuta segíteni tud a gyermekágyi időszak nehézségeinek megoldásában is.

Aromaterápia gyermekeknek

Az aromaterapeuták tanácsot tudnak adni a gyermek bőrápolásával, gondozásával kapcsolatban, és támogatást nyújtanak a gyerekkorban felmerülő betegségek hatékony kezelése, az immunrendszer erősítése terén is.


 

 
 

Szavakba nem tudom önteni a mai napot! Megérintett nagyon, mély történések zajlanak bennem. A mai nap számomra maga a csoda volt!

D. Attiláné – Nő gyönyörű változásai
 

Csoda volt! Nagyon köszönöm a sok bölcseletet, melyet magamba szívtam, használni és beépíteni fogom az életembe.

R. Krisztina – Nő gyönyörű változásai
 

Ritka alkalom, hogy azt érezhetem, hogy sokkal többet kaptam, mint vártam egy tanfolyamtól. Egészen mást. Nem tudtam, miért, csak azt, hogy ott a helyem. A nő gyönyörű változásai és Feller Adrienne. Egész életemben elkísérnek. Csak bízom benne, hogy miután feldolgoztam érzelmileg, tudok belőle beépíteni

S. Anikó – Nő gyönyörű változásai
 

Csodás, tiszta környezet. Elhivatott munkatársak. Csodás tananyag, érthető, kézzelfogható, használható tudás, mely rögtön az első tanfolyam után alkalmazható.

K. Mónika – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Varázslatos volt a 3 nap, szakmaiságát tekintve professzionális, az előadások fantasztikusak, érdekesek voltak számomra. Hiánypótló ez az egész téma, és azt érzem, hogy ezt tovább kell vinni a világban, és tovább tanulni mélységeiben. Sok képzésen voltam mér életemben, de itt jó volt tanulni, fejlődni és sehol nem tapasztaltam ekkora szakmaiságot, alázatot.

H. Judit – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Minden lánynak, menyasszonynak, feleségnek, vagyis minden nőnek kötelezővé tenném, hogy végezzen el egy ilyen tanfolyamot. Sokkal boldogabb életet varázsolnának utána, bárhol is járnak. Köszönöm, hogy részt vehettem, nagyon hálás vagyok.

P. Mónika – Bennünk élő Istennők
 

Angyali érintésedtől gyógyult testem-lelkem. Hálás köszönet. Sikerült ellazulnom, azt éreztem, hogy langyos nap sütötte, virágos, pipaccsal teli réten szaladgálok. Angyali volt!

I. Mariann – Szakmai gyakorlat alany
 

Először is köszönöm a lehetőséget ehhez a csodálatos élményhez, de akár nevezhetném terápiának is. Teljesen el tudtam lazulni (egy mély relaxáció), amelynek akár gyógyító hatása is van, totális stresszoldás. A hölgy nagyon jól végezte a munkáját, mondhatni profi! Gratulálok neki és az egész csapatnak!

K. Gizella – Szakmai gyakorlat alany
 

Nagyon jól éreztem magam. Szép és illatos :) környezetben, színvonalas előadást hallottam, sok hasznos ismerettel lettem gazdagabb egy nagyon kedves előadótól. Köszönöm Rita!

M. Zsóka – Babaápolás és babamasszázs
 

Nagyon jól éreztem magam, az elméleti rész is izgalmas, élvezetes volt. A tananyag mennyisége számomra pont jó volt: nem túl sok, de mégis rengeteget tudtam tanulni. Az előadás minősége is kiváló, összességében egy csodálatos napon vagyok túl.

M. Enikő – Babaápolás és babamasszázs
 

Nagyon hasznos volt a tanfolyam. A masszázs technika leírása nagyon jól fog jönni a későbbiekben :) Minden leendő vagy gyakorló anyukának szívből ajánlom! <3

P. Vera – Babaápolás és babamasszázs
 

Szuper volt Ritával a babaápolás-babamasszázs képzés. Szakszerű betekintést nyerhetünk, amit szívesen és örömmel fogok alkalmazni a mindennapokban.

T. Nikolett – Babaápolás és babamasszázs
 

Ismét egy fantasztikus kezdeményezés résztvevője lehettem.

D.Gabriella – Aromakonyha
 

Végtelenül inspiráló volt az I. Aromakonyha! Alig várom, hogy a hétvégén a családomnak is elkészítsem az itt elsajátított recepteket. Köszönjük az élményt!

P.Orsolya – Aromakonyha
 

Csodálatos környezetben, nagyszerű előadóktól, várakozáson felüli előadásokat kaptam. Inspiráló, felemelő napok voltak, sok szeretettel és lelki simogatással. Köszönöm mindazt, amit kaptam!

M.Éva – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Nagyon boldog vagyok, hogy eljöttem erre a csodálatos, lélekemelő képzésre. Igazán megérintett! Köszönöm! Egy új élet kezdetén állok!

B.Márta – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Ez a 3 nap csoda volt. Voltam már sok tanfolyamon, de amit itt kaptam az felülmúlta minden elvárásom.

E. Orsolya – Aromaterapeuta Alapkézés
 

Az oktatók segítőkész, igaz emberek! Ittam minden szavukat! Biztos vagyok a további találkozásokban is. A befizetett összeg mértéke eltörpül amellett, amit kaptam.

P. Tímea – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Csodálatos volt! Olyan ajtók nyíltak ki előttem, amelyek létezéséről nem is tudtam. KÖSZÖNÖM!

K. Noémi – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Régi vágyam teljesült azzal, hogy részt vehettem egy parfüm készítő tanfolyamon. A legfantasztikusabb, hogy mindezt a csodát a Panaromban élhettem át. Nagyon KÖSZÖNÖM Adrienne ezt a hihetetlen utazást az illatok világába.

P.Helga – Illatkeverés workshop
 

Nagyon jól éreztem magam és bízom benne, hogy lesz egyéves képzés is – olyan, ami nem ütközik az aromaterapeuta képzés időpontjaival és akkor ideköltözöm :)

Sz. Eszter – Illatkeverés workshop
 

Ma egy új oldalát ismertem meg az aromaterápiának. Imádom, hogy ér kérdezni és minden gondolat, minden alkotás elfogadható és jó. Rég vágytam erre a tudásra, ami megtanít hogyan fessünk egy gyönyörű festményt, amihez az illatok a festékek és az érzéseink az ecset. Varázslatos, csodálatos, megigéző, elmondhatatlan. Hálásan köszönöm, hogy részese lehetek!

G. Zsuzsi – Illatkeverés workshop
 

Nagyon varázslatos volt köztetek lenni. Kaptunk szeretetet, ölelést és új tudást, valamint szemléletet. Szeretném, ha lenne folytatás!

G.Katalin – Illatkeverés workshop
 

Amióta először átléptem a Panarom kapuját, azóta ámulok. Folyton megdöbbentően sokat kapok Tőletek. És én mind magamba szeretném szívni. Én csak úgy hívom: “Ez a Panarom életérzés!”
Köszönöm Nektek, hogy részese lehetek ennek a rengeteg csodának!

G. Krisztina – Illatkeverés workshop
 

Kedves Adrienne és Ágota! Úgy érzem tündérképzőbe jöttem. :) Ez nem aromaterápia, hanem annál sokkal több. Nagyon örülök, hogy ti támogattatok és hálás vagyok a sorsnak, hogy hozzátok vezetett.

K. Karolina – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Már jó ideje használom a termékeket, és nagy izgalommal készültem a képzésre, de meg kell hogy mondjam, minden képzeletemet felülmúlta! Élmény és boldogság volt itt lenni! Alig várom a következő képzést!

M. Gabriella – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Felülmúlta az elképzelésemet ez a három nap! Elképesztő mennyiségű információval  és élménnyel gazdagodtam, lehengerlő volt mindegyik előadás! Köszönöm, hogy részese lehettem és köszönöm azt a sok pozitív energiát, amivel feltöltődtem ezalatt! :) Varázslatos és inspiráló volt!

P. Vera – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Kiemelném a letisztult, szép, harmonikus környezetet. JÓ VOLT ITT LENNI! Nemsokára remélem módom lesz folytatni. Alig várom!

P. Ildikó – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Többet kaptam, mint amit vártam! Elégedett vagyok a  képzéssel, leginkább az oktatók személye nyűgözött le, órákig tudnám őket hallgatni. Kíváncsian és izgatottan várom a folytatást… Köszönöm!

B. Adrienn – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Fantasztikus előadóktól fantasztikus előadásokat hallhattunk. Köszönöm, hogy a hatalmas tudásukból részesülhettem!

S. Ildikó – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Életem folyamán sok képzésben volt részem. Ez a képzés olyan minőségű, amelyen semmilyen hiányérzetem nincs. Többet kaptam, mint ami a legmerészebb gondolataimban volt. Köszönöm!

W. Zsuzsanna – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Őszintén szólva, ilyen színvonalas képzésben még sosem vettem részt. Mindkét oktató elragadó személyiség, akik hatalmas tudással rendelkeznek. Öröm volt hallgatni őket.

S. Noémi – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Köszönöm a három nap csodát, és hogy kinyitottátok a kaput, amely előtt álldogáltam éveken át.

V. Ilona – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Köszönöm a képzést, az itt hallott hihetetlen nagy tudásanyagot, a kedvességet, a szeretetet.

Gy. Betti – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Eddigi életem során rengeteg továbbképzésen, tanfolyamon vettem részt, de ez minden eddigit felülmúlt. Egy terápia, amit folytatni kell.

K. Barbara – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Amikor beléptem a Panarom ajtaján, éreztem, hogy hazaértem. Nem kell ennél több.

K. Bernadett – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Rengeteg ismeret, csodás receptek, lélekmelegítő történetek, sugárzó előadóktól lehengerlő előadások! Köszönöm!

Sz. Zita – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Fantasztikus három nap volt! Lenyűgözött az oktatók hihetetlen tudása, kedvessége! Köszönöm!

R. Barbara – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Mióta elvégeztem a kozmetikus iskolát, nem voltam olyan fantasztikus tanfolyamon, mint ez a három napos alapképzés. Két szóval tudnám összefoglalni azt, amit most érzek, a tanfolyam után: a köszönet és a hála! Köszönöm szépen az itt tanultakat és a szuper előadásokat!

V. Orsolya – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Hálás vagyok az Életnek, hogy összesodort a Panarom termékeivel, melyek segítségével eljutottam eme 3 napos képzésre, ami maga volt a csoda. Külön köszönet Adrienne-nek és Ágotának, hogy kirobbanó energiájuk, hihetetlen tudásuk és szeretetáramlásuk által inspirálnak. ez nem csak egy “sima” aromaterapeuta képzés, hanem egy örömteli és spirituális utazás is, melyet örömmel folytatok tovább és biztos, hogy e csodálatos közösség részévé szeretnék válni.

M. Anikó – Aromaterapeuta Alaptanfolyam
 

Köszönöm! <3 Köszönöm! <3 Köszönöm! <3

Egy olyan csodában volt részem, amit mindenkinek meg kellene tapasztalnia, kortól és nemtől függetlenül! Hálás vagyok, hogy itt lehettem!

P. Helga – Aromaterapeuta Alaptanfolyam
 

Csodálatos utazásban volt részem a 3 nap alatt, melyet két istennő, Adrienne és Ágota kísért az illatok varázslatos birodalmába. Köszönöm minden pillanatát, illatát! Fantasztikus az a bölcsesség, tisztelet, alázat, tapasztalat és minden, amit Adrienne és Ágota képvisel. Hálásan köszönöm, amit kaptam tőlük.

V. Viktória – Aromaterapeuta Alapképzés
 

Nagyon érdekesnek tartottam az előadást, egészen más szemszögből közelíti meg a női mivoltunkat! Azt hiszem, önbizalom növelő kurzusnak is nevezhetnénk. Kicsit több időt kellene szánni ezekre a dolgokra ebben a rohanó világban. Nagyon jól éreztem magam, remélem lesz még lehetőségem hasonló alkalmakra. Köszönöm szépen, hogy itt lehettem!

K. Orsolya – Bennünk élő Istennő workshop
 

100% elégedettség :)

G. Ildikó – Szenvedélyünk az Élet tanfolyam
 

Hálás szívvel köszönöm, ez a nap ajándék volt számomra! További sok sikeres tanfolyamot kívánok, így jó, ahogy csináljátok!

F. Katalin – Szenvedélyünk az Élet tanfolyam
 

Ágota szenvedélye az illóolajok iránt teljesen magával ragadott engem is. Csodálom a tudását! Nagyon élveztem a mai napot, köszönöm!

C. Daniella – Szenvedélyünk az Élet tanfolyam
 

Csodálatos nap volt! Rengeteg hasznos tudással és örömmel, valamint “belső napsugárral” gazdagodtam. Köszönöm, hogy itt lehettem, biztosan találkozunk még! :)

V. Alexandra – Szenvedélyünk az Élet tanfolyam
 

Igazi kis “nyugalom szigete”, jó volt megérkezni, tanulni, töltődni, új inspirációkkal távozni. Köszönöm!

Sz. Szilvia – Szenvedélyünk az Élet tanfolyam
 

Köszönöm, hogy itt lehettem! Imádtam minden percét! Ágota zseniális stílusa és előadásmódja további pluszt adott ennek a csodaszép napnak. Külön köszönet azért, hogy test-lélek-szellem hármas megközelítésben foglalkoztunk az illóolajokkal.

K. Adél – Szenvedélyünk az Élet tanfolyam
 

Köszönöm, hogy egy napban megkaptam azt a segítséget, amivel otthon a problémákat meg tudom oldani.

H. Vera – Szenvedélyünk az Élet tanfolyam
 

Hálásan köszönöm Nektek ezt a csodás ajándék-napot, mely valóban ajándék volt számomra. Régóta készültem hozzátok, hogy megismerjem az aromaterápia csodálatos világát, nagy öröm számomra, hogy végre eljutottam ide. Rengeteg hasznos információt kaptam a mai napon, egy igazán gyógyító női közegben, napokig maradnék még, és hallgatnám Ágotát.

F. Réka – Szenvedélyünk az Élet tanfolyam
 

Ismét rengeteg hasznos információval gazdagodtam. Jó volt itt lenni! Ágota egy angyal :)

K. Lilla – Szenvedélyünk az Élet tanfolyam
 

Mindig nagy örömmel jövök és rendkívül élvezem az ittlét minden percét. Így volt ez most is, bár jórészt ismétlés volt számomra, tekintettel arra, hogy az aromaterapeuta képzésben részt vettem évekkel ezelőtt.

F. Zsuzsa – Szenvedélyünk az Élet tanfolyam
 

Köszönöm, hogy itt lehettem! Sok hasznos információt kaptam! Kedvencem a Fény esszencia, a Levendula aromavíz, a Teafa illóolaj és a Jóni masszázsolaj… és biztos vagyok benne, hogy lesz más is! :)

M. Hajnalka – Immunerősítés workshop
 

Nagyon jól éreztem magam. Már csak a hangulat miatt is érdemes eljönni. Már voltam más képzéseteken is, az Ismerkedés az aromaterápiával egy napos tanfolyamon. Jövök még!

V. Marianna – Immunerősítés workshop
 

Már a belépés pillanatában megtörténik a csoda… rögtön, ahogy megérzed az illatokat!

S. T. Adrienne – Immunerősítés workshop
 

Gondolkodásra serkentő… az illatok megnyitják az elmét… Köszönöm a lehetőséget, hogy itt lehettem

M. Magdolna – Immunerősítés workshop
 

Hihetetlen! Csodálatos! Imádtam minden pillanatát! Nagyon sokat tanultam! Hálás köszönet Adrienne-nek!

O. Gabriella – Immunerősítés workshop
 

Mindig megtalálom, amire épp szükségem van, ha itt vagyok. Köszönöm!

Az oktatók, a környezet tisztaságot és harmóniát sugall, amivel a Panarom falain kívül egyre ritkábban találkozik az ember!

B. Hajnalka – az Intézetünk hallgatója
 

Mindenütt jó, de legjobb otthon! A hawaii-i nép szerint több otthonunk – ohana-nk van életünkben. Legyen ez munkahely, barátok, hobbiszakkör… Itt mindig úgy érzem magam, mintha hazaérkeznék. Köszönöm azt a rengeteg figyelmet, türelmet és segítséget, amit itt kapok minden alkalommal!

L. Mónika – az Intézetünk hallgatója
 

Nagyon jó volt itt lenni, köszönöm. Már függő vagyok, és ez most még jobban megerősített. Nem vagyok szakmabeli, a lányom jár a Panaromba és ő szerettette meg velem az illóolajok használatát. Sokat kaptam az illóolajoktól eddig is, és ezután is fogom használni őket.

F. K. Katalin – Immunerősítés workshop
 

Nagyon hasznos volt ez a másfél óra. Számomra eddig ismeretlen terület volt az aromaterápia világa, de az előadás annyira tetszett, hogy biztosan mélyebben el fogok merülni a témában. Nagyon kellemes és megnyugtató a környezet, jövök máskor is!

H. Ibolya – Immunerősítés workshop
 

Nagyon-nagyon tetszett a workshop, amit Adrienne tartott! Személyes volt, informatív, közvetlen. Remélem lesz még ilyen alkalom!

K. Olga – Immunerősítés workshop
 

Végtelenül hálás vagyok, hogy itt lehettem! Zseniális és csodálatos volt minden! Itt minden maga a földi Mennyország! Varázslatos élmény volt, köszönöm!

B. Csilla – Immunerősítés workshop
 

“Nagyon tetszett a tanfolyam. Adrienne és Ágota nagy szakmai tudással rendelkezik, ez érződik a képzésen. De ennél sokkal fontosabb, hogy olyan lelkesedéssel beszélnek az aromaterápiáról, hogy az első pillanattól kezdve jókedvre és lelkesedésre ösztönzik a hallgatót.”

P. Dóra – az Intézetünk hallgatója
 

“Én köszönöm, hogy itt lehettem és kinyitottátok nekem ennek a varázslatos világnak a kapuját. Úgy érzem, innen csak előre van. A termékek csodálatosak. Az oktatás érdekes, kicsit a végére besűrűsödött, rengeteg információt kaptunk. Ennek ellenére végig élvezetes, vidám hangulatban teltek a napok.”

Sz. Éva – az Intézetünk hallgatója
 

“Köszönöm. Számomra ez a három nap, amellett, hogy rengeteg hasznos információval gazdagodtam, egy teljes lelki feltöltődést adott. Iránymutató a lelki zűrök és problémák tengerében és megoldásában. Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm! Ezt mindenkinek át kell élnie!”

Sz. Rita – az Intézetünk hallgatója
 

“Régóta ismerem és használom a Panarom termékeit és örülök, hogy végre első kézből tanulhattam az illóolajok áldásos hatásáról. Maximális elégedett vagyok az oktatás színvonalával, örömmel jövök a következő tanfolyamra is.”

K. Nikolett – az Intézetünk hallgatója
 

“Az előadók felkészültsége példaértékű! A szenvedély, amivel át kívánják adni a tudásukat lenyűgöző, inspiráló. Tudásukon látszik, hogy alkalmazzák és életfilozófiaként élik meg az illóolajok világát. Köszönöm!”

P. Réka – az Intézetünk hallgatója